Op zoek naar een bouwbedrijf?

Verwarming

De voordelen van vloerverwarming

de voordelen van vloerverwarming

Een heerlijk verwarmde vloer, daar dromen we allemaal wel eens van. Vroeger werd het alleen gebruikt in de badkamer, maar tegenwoordig zien we het steeds vaker in andere ruimtes in huis: vloerverwarming. Wat zijn de voordelen hier eigenlijk van?

Warme voeten in de winter

We zetten de verwarming niet snel aan in het najaar, maar in het voorjaar genieten we graag van de warmte. Met vloerverwarming kan je altijd genieten van heerlijke warme voeten. Heerlijk als je wakker wordt of als je net uit een regenbui naar binnen bent gestapt. Daarnaast is het gebruik van vloerverwarming zeer effectief wanneer het wordt gecombineerd met een normale radiator. Zo is het hele huis verwarmd en kan je het kou kleumen achter je laten.

Wanneer je vloerverwarming als bijverwarming gebruikt, bijvoorbeeld in de badkamer, zal je niet overal in huis kunnen genieten van warme voeten. Dat is wel weer jammer: gelukkig kan je er altijd voor kiezen om vloerverwarming in de rest van je huis te laten installeren of gewoon even een paar minuten in de badkamer te staan.

Onzichtbare verwarming

Een punt waar tegenwoordig veel mensen over struikelen is het zich van radiatoren en andere leidingen in bijvoorbeeld de woonkamer. Vaak wordt dit niet mooi gevonden en beperkt het de creativiteit tijdens het inrichten. Dit probleem kan je achterwegen laten wanneer je kiest voor vloerverwarming.

Bij vloerverwarming worden er groeven in de vloer gemaakt waar de leidingen in liggen. Hierdoor zie je het verwarmingssysteem niet meer. Het voordeel is dan dat je én een warm huis én het huis kan inrichten met alle vrijheid die je nodig hebt.

Warmte door het hele huis

Bij vloerverwarming heb je het dat de leidingen in principe door het hele huis gaan en dan specifiek de locaties waar jij je ook bevindt. Hierdoor zal het gelijkmatig warm worden in het huis. Dit is een groot voordeel ten opzichte van radiatoren, hier kan het namelijk even duren voor alles warm wordt.

Dit komt door de afstand van de cv-ketel en de radiatoren. De radiator die het verst af is van de cv-ketel zal het laatst warm worden. Dit is natuurlijk niet ideaal wanneer de cv-ketel ver weg staat van je woonkamer.

Besparen op stookkosten

Het gebruik van vloerverwarming kan een zeer positief hebben op de energiekosten. De consumentenbond zegt namelijk dat je jaarlijks wel 10% tot 15% kan besparen op de kosten.

Dit komt omdat bij vloerverwarming de temperatuur wordt geregeld door een pompschakelaar. Bij een normale radiator wordt het water in de ketel verwarmd tot 90 graden, wanneer dit afkoelt tot 70 graden begint het proces opnieuw. Bij vloerverwarming wordt het water verwarmd tot 50 graden en begint weer bij 40 graden. Hierdoor is er ook een kleinere kans dat je onderhoud voor je cv-ketel nodig hebt.

Wil je meer leren over vloerverwarming of verwarming in het algemeen? Neem een kijkje op vanvlietverwarming.nl voor alle informatie en voor het inschakelen van een vakman.