Hydrofoberen maakt je gevel water afstotend. Door een laag die op de gevel word geplaatst wordt de gevel water afstotend. Dit kan vochtproblemen in de woning voorkomen. De stookkosten kunnen ook flink dalen want hydroforen zorgt er ook voor dat er minder kou door de gevels naar binnen komt. Je hoeft dus minder te stoken. Daarom worden je stookkosten lager. Minder stoken is ook goed voor het milieu.
Het doel van hydrofoberen:
- De gevel word waterafstotend
- Werkt brandvertragend
- Vorstschade aan de gevel voorkomen
- De gevel beschermen tegen vuil
Wanneer kan ik mijn gevel hydrofoberen?
Voordat je er aan begint is het belangrijk dat de gevel schoon en droog is. Meestal wordt de gevel eerst schoongemaakt voordat er wordt begonnen met het hydrofoberen. Het moet buiten niet kouder dan 5 graden zijn want anders pakt het middel niet goed op de gevel.
Vijf reden waarom het zinvol is om je gevel te hydrofoberen:
- Je gevel blijft langer schoon. Het middel dat op de muur komt zorgt er namelijk voor dat mos minder goed op de muur vast komt te zitten.
- Er komt een waterafstotende stof op gevel. Hierdoor is de muur beschermd bij vorst, dus je voorkomt scheuren in je gevel.
- De levensduur van je gevel neemt toe. Door de laag is je gevel beschermd dus loop je minder snel kans op scheuren in je gevel.
- De waarde van je woning neemt toe
- Goed voor het milieu, want het isoleert woning beter en daar is het warm en hoef je minder te stoken om je huis warm te houden.
Nadelen aan gevel hydrofoberen
Je moet het hydrofoberen blijven herhalen. De laag op gevel gaat slijten. De meeste middelen hebben een werking van ongeveer een jaar of 10. De gevel moet in een goede staat verkeren als je het middel aanbrengt. Zonder scheuren; die zal je eerst allemaal dicht moeten maken. Je kan de gevel niet meer schilderen als er een middel op zit.
Wat kosten het om je gevel te hydrofoberen?
De kosten van het hydroforen van de gevel hangen van verschillende factoren af zoals bijvoorbeeld de lengte van de gevel. Het kost gemiddeld tussen de 8-12 euro per m2 om je gevel te laten hydroforen. Het hangt er ook vanaf hoeveel van het hydrofobeermiddel je nodig bent en dat hangt dan weer van de soort steen af. Vaak wordt gevelrenovatie gecombineerd met het inhuren van een dakdekker, zo zou je eventueel kunnen besparen op de kosten. De kosten hiervan staan hieronder in de tabel weergegeven.
Zachte steen | Gemiddelde steen | Harde steen |
1 liter per m2 | 0,7 liter m2 | 0,5 liter m2 |
Meer weten over hydrofoberen of andere vormen van gevelrenovatie? Schakel een vakman in via Gevelgids.nl.