Op zoek naar een bouwbedrijf?

Cv-ketel

Wanneer is je cv-ketel aan vervanging toe?

Werkt jouw cv-ketel nog goed en efficiënt? Hier lees je hoe lang de cv-ketel mee gaat en wanneer je deze het best kan vernieuwen.

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

De levensduur van een cv-ketel is afhankelijk van het type en hoe intensief deze wordt gebruikt. Na 10 tot 15 jaar zijn de meeste cv-ketels zo oud dat de onderhoudskosten niet meer opwegen tegen de kosten van een nieuwe ketel. Moderne cv-ketels zijn even een investering, maar zorgen voor een merkbaar lagere energierekening.

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Er zijn verschillende redenen om een cv-ketel te vervangen. Zo worden de meeste cv-ketels vervangen omdat ze versleten zijn na het behalen van de gemiddelde levensduur. Het kan ook zijn dat er een reparatie moet plaatsvinden, maar dat het vervangen van de ketel voordeliger is. Dit is een afweging die je goed met een ketelmonteur kunt bespreken. Het kan ook zijn dat de cv-ketel nog goed werkt, maar dat het toch verstandig is om deze te vernieuwen. Drie motivaties voor het vervangen van een werkende cv-ketel:

  1. Besparen door te vervangen:

Oudere cv-ketels gebruiken relatief veel gas, waardoor de stookkosten hoog op kunnen lopen. In de winter kan dit ervoor zorgen dat je misschien wel €25,- per maand te veel aan energiekosten betaalt. Dit kan oplopen tot €300,- per jaar. Je bespaart het meest door te kiezen voor een hr-ketel. Deze ketels zijn zuiniger en efficiënter, waardoor een rendement van 100% haalbaar is. Het kan dus ook de moeite waard zijn om een ketel te vernieuwen die jonger is dan de gebruikelijke levensduur. Op Loodgieters.in lees je meer informatie over cv-ketels en bijbehorende prijzen.

2. Rendement optimaliseren

Je stookt het zuinigst wanneer je evenveel water gebruikt als je cv-ketel levert. In het geval dat je cv-ketel te veel vermogen heeft en dus meer water warm houdt dan je gebruikt, maak je onnodige kosten. Het rendement is op dat moment niet optimaal. Om dit te verbeteren zijn er twee mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om de ketel opnieuw in te laten stellen door een installateur. Dit gebeurt vaak wanneer er kleine verschillen tussen vermogen en verbruik voorkomen. Wanneer er grotere veranderingen plaatsvinden, bijvoorbeeld door een kleiner of groter aantal mensen in huis, is het vervangen van je cv-ketel vaak de voordeligste optie.

3. Waardestijging van je woning

Een laatste reden om je cv-ketel te vervangen is de waardestijging van je huis. Een nieuwe ketel zorgt voor een beter energielabel. Bij een taxatie van je woning is dit een groot voordeel en zal de marktwaarde van je huis aanzienlijk stijgen.

Welke cv-ketel heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten cv-ketels, zoals de vr-ketel, hr-ketel en HRe-ketel. Welke ketel de beste keus is voor jou, is afhankelijk van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan het type woning. Tussenwoningen zijn beter geïsoleerd dan vrijstaande huizen en hebben daarom een kleinere cv-ketel nodig. Ook het bouwjaar van de woning speelt een rol. Oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd en beschikken ook niet altijd over dubbel glas. Hier is dus een ketel met een hogere cw-klasse nodig dan in goed geïsoleerde woningen.

Ook het aantal kubieke meters is van invloed op je ketel-keuze. Hoe groter de kamers, hoe langer het duurt voor ze zijn opgewarmd. Tot slot is het gewenste warmwaterverbruik een goede indicatie voor welke ketel je nodig hebt. Hoe hoger het aantal gebruikers, hoe meer warmwater er nodig zal zijn. Wanneer je niet precies weet welke ketel je nodig hebt, kan je altijd advies van een loodgieter vragen.

Je zou eventueel ook kunnen overwegen om tijdens de installatie van een nieuwe cv-ketel te bespreken of vloerverwarming mogelijk is. Er zijn namelijk veel voordelen voor vloerverwarming.