Wanneer moet je je cv onderhouden en waarom? Hier lees je over het belang van goed onderhoud en wat je zelf kunt doen.
Wanneer is onderhoud aan je cv-ketel nodig?
Je kunt er voor kiezen om de cv-ketel uit voorzorg te onderhouden. Hiermee verklein je de kans op problemen. Per fabrikant varieert het onderhoudsadvies, maar vaak is dit elke 2 of 3 jaar.
Het kan ook zijn dat er al een probleem bestaat waardoor onderhoud nodig is. Denk bijvoorbeeld aan douchewater dat niet snel warm wordt, storingen of hoge energiekosten. Het is belangrijk om samen met de monteur de afweging te maken tussen onderhoud of een nieuwe cv. Soms kan het op de lange termijn zelfs voordeliger zijn om een nieuwe ketel aan te schaffen. De meeste ketels hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Op Cvketel.gids.nl lees je meer over het werkwijze van monteurs en onderhoud van cv-ketels.
Het belang van regelmatig onderhoud
Het tijdig onderhouden van de cv-ketel kan vervelende problemen voorkomen. Zo heb je minder kans op storingen en zorg je dat je ketel zo efficiënt mogelijk werkt. Daarnaast zorg je er met regelmatig onderhoud voor, dat je niet in de problemen komt met de garantie op de ketel en onderdelen daarvan.
Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je ketel veiliger is en minder energie verbruikt. Bij een controle of onderhoudsbeurt wordt het rendement van de ketel namelijk geoptimaliseerd. Dit zorgt voor een lagere energierekening, en zorgt voor een optimale levensduur waarmee je het vervangen van je cv-ketel lang kan uitstellen.
Onderhoudscontract afsluiten
Een onderhoudscontract is niet wettelijk verplicht, maar biedt wel veel voordelen. Het garandeert regelmatig onderhoud, waar je zelf niet meer achteraan hoeft.
De monteur neemt namelijk zelf contact met je op zodra het weer tijd is voor een onderhoudsbeurt. Een groot voordeel is dat je bij een probleem meestal voorrang krijgt op mensen zonder contract.
Tijdens dit onderhoud wordt de cv-ketel goed nagekeken. De werking wordt gecontroleerd, en de prestaties en de uitstoot worden gemeten. Indien nodig wordt de ketel schoongemaakt en opnieuw afgesteld. Zo worden eventuele risico’s vroegtijdig opgevangen, voordat deze grote problemen kunnen veroorzaken.
Wat kun je zelf doen?
Naast groter onderhoud waar je een loodgieter voor nodig hebt, is er ook kleiner onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het ontluchten van de ketel en radiatoren. Wanneer deze lawaai maken, komt dit vaak door luchtbellen. Naast het geruis dat ze veroorzaken, zorgen ze ook voor een hoger energiegebruik.
Tot slot is het controleren van de waterdruk een eenvoudige vorm van onderhoud, die je makkelijk zelf kunt uitvoeren. De meeste ketels bevatten een display waarvan je de huidige druk kunt aflezen. Een te hoge of te lage druk is slecht voor de pomp en kan lekkages tot gevolg hebben. Je kunt de druk verbeteren door water bij te vullen. In de handleiding van de ketel staat aangegeven wat de optimale druk is, en welke stappen je moet volgen.