Op zoek naar een bouwbedrijf?

Uncategorized

Tips voor het verzorgen van je waterontharder

Tips voor het verzorgen van je waterontharder

Voor het hebben van de beste waterkwaliteit in huis kan een waterontharder het grote verschil maken. Het leidt tot minder klakaanslag, een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten en ook een beter comfort. Maar om ervoor te zorgen dat je waterontharder wel goed blijft presteren is het belangrijk om dit de juiste verzorging te geven. In deze blog geven we je enkele tips voor het omgaan met en verzorgen van je waterontharder.

1. Regelmatig zout bijvullen

Veel waterontharders hebben zout nodig om hun ionenwisselingsproces mogelijk te maken. Controleer dus regelmatig of het zoutniveau in de pekelbak nog goed is en niet te laag is zodat de waterontharder nog wel effectief blijft. Het beste is om dit één keer per maand te controleren. Maar dit hangt ook af van je waterverbruik en de hardheid van het water.

2. Controleer de pekelbak

Naast dat je in de pekelbak het zout bijvult is het ook goed om de pekelbak zelf te controleren. Na een tijdje kan dit namelijk vuil en zoutkoek ophopen. Hierdoor gaat de waterontharder ook minder goed werken. Doe dit minstens één keer per jaar waarbij het grondig wordt schoongemaakt.

3. Reinig de harstank

In de harstank vindt het ionenwisselingsproces plaats. Na verloop van tijd kunnen de harskorrels vervuild raken door ijzer en andere mineralen. Gebruik hiervoor een harsreiniger om de korrels schoon te maken. Zo krijgen de harskorrels zijn efficiëntie weer terug.

4. Inspecteer de regelklep

De regelklep van de waterontharder controleer de waterstroom door het systeem. Met een defecte regelklep kan de waterontharder zijn werk niet goed doen. Kijk goed of er tekenen van slijtage of lekkage is op de klep en vervang dit als het nodig is

5. regelmatige professionele onderhoudsbeurten

Hoewel je veel taken zelf kan doen om te zorgen dat je waterontharder goed wordt onderhouden kan het niet verkeerd zijn om je waterontharder regelmatig te laten controleren door een professional. Een jaarlijkse inspectie helpt ervoor dat je vroegtijdig het probleem al kan oplossen.

Een goed onderhouden waterontharder kan jarenlang effectief werken. Zo behoud je zachter water en krijg je minder problemen met betrekking tot kalkaanslag. Door regelmatig zout bij te vullen, de pekelbak en harstank schoon te houden, de regelklep goed te inspecteren en wellicht eens in de zoveel tijd een professional ernaar te laten kijken zorg je ervoor dat je waterontharder optimaal blijft werken. Profiteer met deze tips van de voordelen van een waterontharder.