Op zoek naar een bouwbedrijf?

Vochtproblemen

Vochtproblemen in het najaar

Vochtproblemen kunnen het hele jaar voorkomen. Vaak word er gedacht dat er door de warmte in het najaar geen vochtproblemen in huis kunnen ontstaan. Helaas kan het toch gebeuren: condensatie in de woning is soms onvermijdelijk.

Vervelend weer in de zomer

Laten we maar meteen beginnen met de vervelendste oorzaak van vochtproblemen in het najaar: regen en onweer. Als het heftig regent, maar wel warm is, neemt de warme lucht het vocht op. Dit moet vervolgens ook weer kwijt. De vocht wordt namelijk weer afgegeven aan koude oppervlakten, zoals bijvoorbeeld een koud flesje water.

Dit is een vrij onschuldig voorbeeld, de vocht kan namelijk ernstige vochtproblemen in huis opleveren. Er is weinig wat je kan doen als dit gebeurd, behalve professionele vochtwering installeren of een vochtspecialist inschakelen. Het proces dat warme lucht vocht opneemt en afstaat aan koude oppervlakten wordt zomercondensatie genoemd. Gelukkig zijn andere vochtproblemen, zoals doorslaand of optrekkend vocht, niet gebruikelijk in de zomer.

Condensatie in de zomer

De warme lucht komt vaak binnen wanneer je het huis ventileert of de deur in- of uitgaat. Deze warme lucht kom vervolgens in contact met de, vaak koudere, binnenmuren en koele elektronische apparaten. De warme lucht wordt vervolgens afgekoeld door deze oppervlakte en de vocht afstaan. Hierdoor ontstaat er zomercondensatie. Deze problemen lijken eerst minimaal, maar kunnen uitgroeien tot het ontstaan van schimmels en andere vochtproblemen.

Om deze problemen in zijn geheel te vermijden schakel je het beste een vochtspecialist in voor advies en de installatie van vochtwering. Zo is er geen kans meer dat er vochtproblemen in huis ontstaan. Op de website bwvochtwering.nl vind je eenvoudig een vochtweringspecialist.

Er zijn gelukkig ook een aantal methodes waarmee je de kans op zomercondensatie kan verminderen.

Weg met vocht

Als eerste raden we je aan om je huis alleen te ventileren in de ochtend. Door de nacht is de warme lucht afgekoeld en kan het minder vocht opnemen. Je zou het eventueel ook later op de avond kunnen ventileren, maar je hebt de minste kans op zomercondensatie in de ochtend.

Daarnaast kan je ook het beste vocht in afgesloten ruimtes, zoals kelders en zolders, vermijden. Dit kan een broedplek worden voor vochtproblemen. Je zou eventueel ook je meubilair van de muur af kunnen zetten zodat er nog lucht tussendoor kan. Laat ook nooit natte objecten, zoals kleding, liggen.

Een laatste tip: kijk of je recht hebt op een verlaagd btw-tarief

Besluit je toch een vochtweringspecialist in te schakelen? Het is in sommige gevallen dan mogelijk om te profiteren van een verlaagd btw-tarief. Dit is afhankelijk van waar de vochtwering wordt toegepast. Alle informatie over het verlaagde btw-tarief vind je op belastingdienst.nl.