Op zoek naar een bouwbedrijf?

Verhuizen

Verhuizen: maak het jezelf makkelijk

Heb jij een verhuizing op de planning? Grote kans dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Er komt veel op je af en er is veel waar je rekening mee moet houden. Denk aan inpakken van alle spullen, maar ook het regelen van verzekeringen en energieaansluiting. In dit artikel lees je waar je aan moet denken en krijg je tips om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo ben je het best voorbereid op de verhuisdag!

Plan een aantal zaken vooruit

Een goede planning schept duidelijkheid. Weten wat je wanneer gedaan wilt hebben zorgt voor rust. Iets wat erg belangrijk is bij een grote opgave als een verhuizing. Begin met het uitkiezen van een datum voor de verhuizing. Vervolgens kun je mensen in je omgeving, vrienden of familie vragen of zij jou op deze dag kunnen helpen. Als je van plan bent een verhuisbedrijf in te schakelen kun je hun jouw geplande datum ook alvast doorgeven.

Nu je weet op welke dag je gaat verhuizen kun je beginnen met voorbereiden. Het is verstandig om ongeveer een maand voor de verhuizing al verhuisdozen aan te schaffen en rustig te beginnen met inpakken. Een aantal dagen voor de verhuizing is het tijd om je nieuwe adres door te geven aan de gemeente en verdere instanties. Wil je van energieleverancier, internetprovider of verzekeraar wisselen? Pak dit dan ook aan vóór de verhuizing. 

Praktisch inpakken

Het inpakken van al je spullen kost ongetwijfeld het meeste tijd. Door het zo slim mogelijk aan te pakken ben je er sneller doorheen dan je zou denken. Denk er bijvoorbeeld goed over na wat je precies wilt meenemen naar je nieuwe woning. Door tijdens het inpakken al na te gaan wat je eigenlijk beter weg kunt gooien of wat je wilt bewaren, bespaar je veel tijd en moeite. Deze spullen hoef je in het nieuwe huis geen plekje meer te geven. Gooi of geef dus zo veel mogelijk spullen weg die je zelf niet meer gebruikt.

Ongetwijfeld zul je ook breekbare en of zware spullen hebben die verhuisd moeten worden. Glazen en ander breekbaar servies wikkel je het best in (hand)doeken om ze vervolgens in een verhuisdoos te leggen. Zware objecten als boeken kunnen goed via rolkoffers vervoerd worden. Zo heb je ze handig bij elkaar en hoef je niet te tillen.

Wanneer je meubels uit elkaar haalt, denk dan goed om de schroeven. Bewaar deze in een apart zakje per meubel en tape deze eventueel op een onderdeel van het meubel. Ook handig is een aparte verhuisdoos voor spullen die je waarschijnlijk op de verhuisdag zelf nog nodig zult hebben. Denk aan toiletspullen en medicijnen. Het verstandig hier ook paspoorten en waardevolle spullen bij in te stoppen.

Tot slot zijn snoeren een punt waar je extra aandacht aan kunt besteden. Tijdens het inpakken zul je je waarschijnlijk pas realiseren hoeveel snoeren er zich in je huis bevinden. Om er voor te zorgen dat je na de verhuizing nog weet waar alles voor is, kun je het volgende doen: maak foto’s van de snoeren wanneer ze nog in het apparaat zitten. Label ze vervolgens individueel. Op de website Vsnm.nl vind je meer informatie en tips over verhuizen.

Handige tips rondom de verhuizing

Om al je spullen in goede staat in je nieuwe woning te krijgen, is het belangrijk om goede verhuisdozen te gebruiken. Deze kun je krijgen via een verhuisbedrijf, online winkel of bouwmarkt. Ook het reserveren van een parkeerplaats op de dag van verhuizing is erg handig. Zo weet je zeker dat je dichtbij je woning kunt parkeren en je inboedel makkelijk kunt verplaatsen.

Houdt daarnaast rekening met afmetingen van meubels en andere grote objecten. Meet ze op. Zo weet je of je ze wel in één geheel door de deur krijgt. Vergeet daarnaast ook niet de meterstanden te noteren voordat je de deuren van je oude woning achter je dicht doet.

Tot slot is het belangrijk om goed te blijven eten op de verhuisdag. Zorg voor een stevige lunch en wat snacks voor jou en alle helpende handen. Zo houd je het langer vol en blijft de sfeer er langer in!

Hoe je het beste kan besparen

Besparen op een verhuizing kun je op verschillende manieren doen. Als je ervoor kiest een verhuisbedrijf in te schakelen, geef dan alleen het vervoer uithanden. Bij het in- en uitpakken van de dozen kun je hulp van familie of vrienden inschakelen. Plan vervolgens de verhuizing op een doordeweekse dag. In het weekend liggen de tarieven van verhuisbedrijven vaak hoger.

Controleer ook op je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. Hierover lees je meer op Rijksoverheid.nl.